perjantai 29. tammikuuta 2010

Vanhahtava farkkukassi


Kaapissa lojuneille H&M:n farkuille ja kulahtaneille pellavapöksyille uusi elämä! :)

Idean pohjana oli tehdä jotain vanhahtavaa, sen kunniaksi, että kyseessä oli ihan ensimmäinen tuunaustyöni. Tämä oli oikeastaan kokeiluluonteinen juttu koko kassin teko: kokeilin mm. noita pistoja sankojen reunaan, jotka kuulemma ovat ihan perushuttua koulujen kässän tunneilla. Kun esittelin lapsille miten hienoja pistoja teen (ihan oikeasti ensimmäistä kertaa elämässäni edes kokeilin noita), niin tytär totesi: "Onhan noi äiti ihan hienoja, mutta mäkin osaan tehdä noita. Me tehtiin noita jo tokalla."

Lähdin jälleen aika soitellen sotaan. Ajattelin, että yhden farkkukassin nyt rykäsen parissa tunnissa. Juupa. Kun pari tuntia oli mennyt, mulla ei ollut edes kassin farkkuosia leikattuna...

Etenin jotensakin näin:

1. Farkkujen leikkaaminen, lahkeiden saumojen purkaminen. Siistin kangaspalat lankasuoraan. En käyttänyt takapuolen kohdaksi tunnistettavaa kohtaa (taskuja), jotenkin pehvan kuva kassissa ei nyt iskenyt.

2. Kangaspalojen yhdistäminen yhdeksi isoksi kankaaksi. Ompelin omepukoneella pienemmät palat yhdeksi isoksi palaksi. Samalla mietin miten tulen laukun osat isosta palasta ottamaan, ettei jää paljon hukkapaloja ja että ylipäänsä saan ne otettua.

3.Kassin palojen leikkaus. Mulla kassiosa tuli yhdestä pitkästä pötköstä eli pohjasaumaa ei ole ollenkaan. Sangat kaksi kapeampaa pötköä.

4. Kassin ompelu kassin muotoon. Eli tarvittavat siksakkaukset, sivusaumat kiinni ja lisäksi alakulmat sisään, jotta kassiin tuli pohja. Kulmat pohjaan kiinni. (Ei vielä kantohihnoja kiinni)


(mitäköhän järkeä oli laittaa toi veska tonne halkokasan päälle?...)


5. Kohdat 1-4 vuorikankaalle (ei kantohihnoja). Huom! Vuorikangas muuten saman kokoinen ja mallinen kuin farkku, mutta noin 5cm kääntövaraa per puoli kassin ulkopuolelle näkyviin tulevaa reunaa varten.

6. Koristesydämen piirtäminen, leikkaus, reunojen siksakkaus, sydämen reunavirkkauksen tekeminen. Sydämen kiinnitys koneella, reunavirkkauksen kiinnitys sen jälkeen pienin pistoin käsin.

7. Yläreunan pitsivirkkauksen tekeminen. Ketjusilmukoita pari senttiä yli kassin ympärysmitan. 1. krs: *5 kjs, jätä 2 ks väliin, 1ks*, jatka *-* kerroksen loppuun. 2. krs: käännä työ, 3 kjs, 1 ks ensimmäisen kjs-kaaren keskimmäiseen silmukkaan, *5kjs, 1ks seuraavan kaaren keskimmäiseen kjs:ään*, jatka *-* kerroksen loppuun.

8. Vuoren kiinnittäminen ja samalla virkatun pitsireunuksen kiinnittäminen.


Pitsireunus on kiinnitetty vuoren alle, joka on ommeltu suoralla ompeleella päältä.

9. Kantohihnojen ompelu pötköksi ja ärsyttävin vaihe: niiden kääntäminen oikein päin.

10. Koristepistojen tekeminen kantohihnojen toiseen reunaan. Alunperin mulla oli tarkoitus tehdä molempiin reunoihin, mutta luovuin ajatuksesta, se olisi ollut jotenkin liikaa tässä...

11. Kantohihnojen kiinnitys. Mulla ne on toistaiseksi kiinnitetty käsin vuoren sisäosaan ja farkkukankaaseen, kun en halunnut ompeleita näkyviin kassin ulkopuolelle. On vielä mietinnässä, että päräytänkö kuitenkin sangat koneella kiinni, olisi se sitten kestävämpi versio kuitenkin.






5 kommenttia:

  1. Kangaskassien vannoutuneena ystävänä olen sitä mieltä, että tuo kassi on upea! Ja kuvat on hienot :).

    VastaaPoista
  2. Hieno kassi! Kyllä mun mielestä halkopino sopii ihan hyvin taustaksi. Samoin tämä sun blogin pohja on vallan mainio- TYKKÄÄN!

    VastaaPoista
  3. Kassi on kokonaisuutena todella hieno! Upeasti onnistunut ensimmäinen tuunaustyö.

    VastaaPoista
  4. Maisi: Kiitos! Minäkin tykkään tosi paljon kangaskasseista:)

    Henna: Kiitti. :) Mulla on noita kuvia enemmän ja osassa kassi näytti jotenkin koomisen yksinäiseltä halkopinon päällä, mutta kiva että tykkäät. Jep tää tausta on just sellainen kun hain. Yksinkertainen, mutta kuitenkin siinä on jotain.

    ElioS: Kiitos, mukavaa että tykkäät. :)

    VastaaPoista
  5. hieno farkkukassi, minullakin on rikkinäisiä farkkuja odottamassa, että jotakin niistä teen...

    VastaaPoista

Mukavaa, jos kommetoit. :) I'll be very happy if you leave a comment.