maanantai 11. tammikuuta 2010

Lumisydän-lapaset <3



Nämä lapaset ovat tammikuun alun hartaan penkkiurheilu- ja kovan pakkasviikon tuotoksia. Idea lähti hypistellessäni automarketissa Seitsemän veljeksen Polkka-lankoja ja katsellessani lankahyllyn vieressä roikkuvaa punaisella Polkalla neulottua mallisukkaa. Ajattelin, että kyllä näistä langoista varmasti jotain nättiäkin saa aikaiseksi, kun oikein yrittää.  Ideassa yhdistyi sitten penkkiurheilun Suomi-henki (vaikken olekaan kauhean isänmaallinen mitä urheiluun tulee), -30 asteen pakkaset (jolloin sain hyvällä omalla tunnilla istua sisällä neulomassa näitä) ja ehkä myös lähestyvä ystävänpäivä...

Lapasten reunan nirkkoreuna on mukailtu tästä ohjeesta eli loin aluksi sinisellä Polkka-langalla 120 s pyöröpuikolle. 1. krs: neuloin 10s oikeaa, jonka jälkeen nostin 9., 8., 7., 6., 5. ja 4. silmukat vuorotellen 10.silmukan yli eli jäljelle jäi 4 s. Yhteensä jäljelle jäi siis 48s, jotka jaoin sukkapuikoille. 2. krs: sileää. 3.-8. krs 2 o 2n joustinneuletta. 9. krs eteenpäin sileää, paitsi lapasen kämmenselän puolella kummassakin reunassa 3 s leveä letti, jonka kummallakin puolella neuloin 1 n. Tätä niin kauan, että lapasen pituus oli noin 13 cm, jolloin tein peukalon paikan  9s (Huom! Peukalo saa olla leveä, sillä lapanen on muutenkin iso, sisälle tulee vielä fleece-vuori). Samalla kerroksella peukalon kanssa aloin kirjomaan etupuolelle sydäntä (ihan perusmalli, leveydeltään 9s, kannattaa varmistaa että se tulee keskelle ;) Olen lopuksi siistinyt sydämen reunat pistoilla (jonka nimestä ei ole hajuakaan ;)


Kärkikavennukset aloitin, kun lapasen pituus oli noin 24 cm. Kavennukset 1. puikon lopussa 2 o yhteen, 2. puikon alussa 1. s neulomatta, toinen neulotaan o ja 1. nostetaan neulotun yli, 3. puikko kuten 1. ja 4. puikko kuten 2. Näin kavensin joka kerroksella, kunnes jäljellä oli 16 s jotka päättelin ja ompelin kärjen kiinni. Sitten nostin peukalon paikasta 19 s ja tein peukalon 3 puikolla. Peukalon kärjen kavensin neulomalla aina joka puikon 2 viimeistä s o yhteen.


Lettiä varten pujotin aina 2 valkoista lankaa kerrallaa joustinneuleeseen o silmukoiden ali ja n silmukoiden yli, niin että lankojen noin 22cm päät jäivät lapasen pikkurillin puoleiseen reunaan. Yhteensä pujotettuja lankoja on 6 eli letti tuli siten 12 langasta eli jokaisessa letin osassa 4 lankaa. Solmin letin lopuksi yhden lettilangan päällä ja sen jälkeen tein vielä sinisestä Polkka-langasta rusetin, jonka kiinnitin varmuuden vuoksi parilla pistolla lettiin. Sitten tasasin letin päät saman pituisiksi.

Koska tavalliset lapset ei minusta ole tarkoitettu näille leveysasteille, halusin tehdä näihin fleece-vuoren lämmittämään. Vuori voi olla aika lailla lapasen kokoinen, mutta peukalo kannattaa tehdä sivulle, jos vuori on samanmuotoinen kuin lapanen, peukalon kohta kiristää.



Ompelin vuoren lapasen muotoon ompelukoneella ja kiinnitin vain lapsen reunasta pienillä pistolla. Ja avot, lämpöiset lapset oli valmiit! :)

Tarvikkeet: sinistä seitsemän veljestä Polkkalankaa (alle 100g), vähän valkoista Seitsemän veljestä lankaa, sukkapuikot noin kokoa 4 ja ehkä myös pyöröpuikot silmukoiden luontia varten, neula.





5 kommenttia:

  1. Tosi kauniit lapaset ja varmasti lämpimät. Hyvä idea ommella vuori sisään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Minustakin ihan nätti väriyhditelmä ja kun sitten tuli vielä niin hienot talvikelit, että pääsi lumelle kuvaamaan... :)

    VastaaPoista
  3. Varmasti lämpimät, kauniit lapaset! Fleece pitää varmaan tuultakin aika hyvin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, maria! :) Fleece lämmittää lapasissakin hyvin ja pitää tuulta. Taitaa vaan mennä lahjaksi nämä lapaset, niin en pääse kyseistä paria kokeilemaan. :)

    VastaaPoista
  5. Kauniit on lapaset täytyy sanoa! Oot ollu ahkera muutenkin.

    VastaaPoista

Mukavaa, jos kommetoit. :) I'll be very happy if you leave a comment.