perjantai 19. helmikuuta 2010

Kiilapeukalo by anoppi and me


Yritin viime viikolla etsiä googlella selkeää peruskiilapeukalon ohjetta ilman kirjoneuletta, kohokuviota tai muuta vastaavaa, mutta sellaista ei löytynyt ainakaan hakusanoilla "kiilapeukalo", "kiilapeukalon ohje" tai "miten tehdään kiilapeukalo". Joten eikös se tarkoita että ohjeet tehdään sitten itse?! Ei auttanut muu kuin kilauttaa anopille ja anopin  neuvot olivat seuraavanlaiset:

Aika isot lapaset ja kiilapeukalo
(isot naisten tai pienet miesten)

1. Luo 12 s per puikko, resori 1 o 1 n noin 8cm.

2. 4 krs sileää neuletta.

3. Aloita lisäykset peukaloa varten: Neulo 1. puikolla 8 s o ja lisää 9. ja 11. silmukoiden kohdalla yhteensä 2 s neulomalla ensin oikein silmukka kerrosta alempaa ja sitten silmukka o neulottavalta kerrokselta = 14 s 1. puikolla.



 
4. Neulo 2 krs o ilman lisäyksiä.

5. Neulo 1. puikolla 8 s oikein, lisää 9. ja 13. silmukan kohdalla yhteensä 2 silmukkaa kuten kohdassa 3. = 16 s 1. puikolla.



 

6. Neulo aina lisäysten välissä 2 krs oikein ja toista lisäykset aina 1. puikon 9. ja toiseksi viimeisen silmukan kohdalla. Jatka kunnes olet lisännyt 8 kertaa eli 16 s = 28 s 1. puikolla.





 

7. Poimi peukalokiilan 19 silmukkaa langalle odottamaan.

8. Luo 1. puikon 8 silmukan perään 3 silmukkaa kiertäen lanka puikolle.
9. Neulo 1. puikon viimeinen silmukka luotujen silmukoiden perään = 12 s 1. puikolla.



 
10. Neulo lapanen loppuun. Aloita kärkikavennukset, kun lapasen pituus on noin 22cm. Kavenna neulomalla kunkin puikon 5. ja 6. sekä 11. ja 12. s oikein yhteen. Neulo 4 krs o. Neulo kunkin puikon 4. ja 5. sekä 9. ja 10. s oikein yhteen. Neulo 3 krs o. Neulo kunkin puikon 3. ja 4. sekä 7. ja 8. s oikein yhteen. Neulo 2 krs o. Neulo kunkin puikon 2. ja 3. sekä 5. ja 6. s oikein yhteen. Neulo 1 krs o. Neulo kunkin puikon 1. ja 2. sekä 3. ja 4. s oikein yhteen = 2 s per puikko. Katkaise lanka ja vedä jäljellä olevien 8 s läpi.



 

11. Poimi langalla odottavat 19 s puikolle. Poimi kiertäen luoduista silmukoista 2 sekä kiertäen luotujen ja langalla odottaneiden välistä 1 kummaltakin puolelta kiertäen yhteensä kolmelle puikolle = 23 s peukaloa varten.



 

12. Neulo peukalo (huom! vain 3-4cm) aloittaen peukalon ja etusormen välisestä kohdasta. 1. puikolle 8 s, 2. puikolle 7 s ja 3. puikolle 8 s.


 

13. Peukalon kärkikavennus: Neulo 1. ja 3. puikon kaksi viimeistä silmukkaa o yhteen = 21 s
14. Neulo jokaisen puikon kaksi viimeistä silmukkaa joka kierroksella o yhteen, kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka ja vedä jäljellä olevien silmukoiden läpi.
15. Päättele langat lapasen sisäpuolelle ja avot! Lapanen kiilapeukalolla on valmis.


Olisi mukavaa, jos kertoisit, mikäli tästä ohjeesta on Sinulle hyötyä. :) Ja muutkin kommentit ja parannusehdotukset ovat erittäin tervetulleita.


keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Elämäni ensimmäinen kiilapeukalo ja neuleyritelmiä


Kokeilin into piukeana ihka ensimmäistä kiilapeukaloani anopin ohjeiden mukaan. Ja täytyy sanoa, että kiilapeukalo on todellakin mun juttu. Siinä tavallisessa peukussa aina mätti jokin. Mutta tämä toimii. Jatkossa teen vain ja ainostaan kiilapeukkuja! Jee!

No nämä lapset eivät koskaan valmistuneet, koska vaikka peukalosta tuli periaatteessa siisti ja virheetön, siitä tuli kuitenkin liian leveä ja itse lapasesta liian pitkä ja kapea. Paria tälle en sitten koskaan aloittanut. Kokeilin lapaseen vähän koristeluja, joita voisi myöhemmin toteutta, vaikka nämä olisivarmaan olleet kauniimmat ihan ilman mitään:


Viimeisen kahden viikon aikana on tullut tosiaan neulottua pelkästään kaikkea surkeaa. Aloitin innoissani niin ikään elämäni ensimmäiset kärjestä aloitetut sukat ihanalla punaisella Hjerte Garn socks 4 -langalla. Aloitus ja kantapää sujuivat hyvin, mutta käsialani oli muuten niin kamalaa, että purin melkein valmiin ensimmäisen sukan.


Tykkään tuosta langasta todella paljon, joten yritän sukkia tai jotain muuta sitten joskus myöhemmin paremmalla onnella (ja ennen klo 22:ta).


Sitten halusin fleecevuoriset lyhytvartiset lapaset, joita ei tarvitse tunkea takin hihan alle. Nämä tein valmiiksi asti lukuunottamatta vuorta. Mutta jos yksi lapanen oli liian pitkä ja kapea, olivat nämä liian lyhyet ja leveät. Varsi onnistui kyllä, mutta sormilla oli enemmän tilaa leveys- kuin pituussuunnassa.



Nyt tarttis kyllä keksiä jotain, mitä ihan varmasti osaisi tehdä...

keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Oranssimustat jussisukat


Nämä kaksi pakettia lähtivät toissapäivänä postin mukana, toinen ystävälle ja toinen hänen pojalleen. Toivottavasti paketit on jo avattu (vaikka ystävänpäiväkin on vasta tulossa), sillä tässä tulee paljastukset pakettien sisällöstä. Kotimaan posti ei muuten kulje enää yhdessä päivässä niinkuin ennen! Ja kuitenkin hinnat... Näiden pakettien lähettäminen maksoi enemmän kuin langat pakettien sisältöihin. Jotenkin uskomatonta!


Ystävä kertoi, että poika 9v tarvitsee sukat. Jussi-kuvio ja oranssi-musta väriyhdistelmä oli pojan oma toivomus. Ja ei muuta kuin tädin sukkapuikot kilisemään. :) Loppujen lopuksi ei ollenkaan pöllömmät värit. ei ehkä tule ihan heti toisia samanlaisia vastaan, vai? Ohje on Novitan ja oli melko helppo toteuttaa, tosin pari virhettä tuli ja jouduin välillä vähän purkamaan. Jos telkkarista tulee liian jännää urheilua liian lähellä keskiyötä, niin neulominen saattaa kärsiä. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, kirjoneule onnistui.

Tein elämäni ensimmäisen neuleen pingotuksen sitten koulun käsityötunneilla vuonna 1986 tehdyn villapaidan. Äidilläni on muuten tuo villapaita käytössä edelleen...


Pientä päänvaivaa aiheutti myös sukan koon pienentäminen alkuperäisestä ohjeesta koosta 38 parin numeron verran. Kun vartta kaventaakseni olisi kuvion vuoksi pitänyt jättää 10 silmukkaa pois. Tai sitten olisin saanut piirtää kokonaan uuden kuvion. Toivottavasti ovat kuitenkin suunnilleen sopivan kokoiset.

Pitäisiköhän tässä vähitellen siirtyä vähän keväisempiin neuleisiin?

Ai niin ystävän paketissa olivat nämä.


I sent these two packages to a friend and her son the day before yesterday. I hope they already opened them (even though the Valentine's Day is still to come) because I will tell what the packages contain. By the way, the Finnish postal company doesn't deliver the mail in one day like they used to in good old times. But the prices... I had to pay more for sending these socks and mittens than yarns for them. Unbelievable!

The friends' nine year old son made a wish about Jussi socks with orange black colour combination. And the aunt started to knit right away. After all the colours aren't bad at all and I'm sure the boy won't daily see similar socks than his. The pattern is free available here (only in Finnish). It was quite easy but I still made some misstakes and needed to knit again. The combination of too exiting sports from tv too late at night and knitting doesn't always work.

By the way my mother still wear my very first knitted pullover which I did at school 1986. It must be well done! And my friends package contains these. Happy Valentine's Day!

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Minun ei pitänyt ostaa mitään!


Viime viikon ohjelmassa oli käynti Helsingissä, johon sain vihdoinkin sisällytettyä shoppailuretken Lankamaailma Nordiaan Oulunkylään. Kuin kunnon maalaisserkku kaupungissa katselin silmät pyöreinä ympärilleni. Ensin kiersin kaupan läpi vain hipelöimässä lankoja ja matkalaukun täydeltähän sieltä sitten toista kierrosta tehdessäni lankoja mukaan tarttui. Olisin kyllä voinut ostaa ihan kaikkea ja paljon! Budjettikin oli rajallinen, mutta selvisin 65 eurolla - muutama kympin kerä nosti hintaa, muuten olisi tullut ihan sikahalvaksi. ;)

Martha Stewartin kirjan ostin heräteostoksena Jumbon Akateemisesta hintaan 24,95 ja toisen kirjan sain pikkusiskolta (se oli saanut sen joskus lahjaksi, mutta eihän se ole koskaan tehnyt vapaaehtoisesti yhtään käsityötä ;) Sinellistäkin oli "pakko saada" jotain, vaikka jotain ihan pientä ja sieltä lähti mukaan laukun sangat, pieniä ruskeita helmiä ja puusydämiä.

Onneksi sain paluumatkalle tuon isomman laukun lainaan. Oma lentolaukkuni pursusi aivan piukeana jo menomatkalla.

lauantai 6. helmikuuta 2010

Perushuttu ainaoikeinneulotut ranteenlämmittimet


Ei mikään suuri taiteellinen taidonnäyte, mutta jokseenkin värikkään viikon tuotokseksi menettelee.

Nämä ranteenlämmittimet kuuluvat sarjaan "ala-asteen kässän tunneille sopivaa vaikeustasoa", sillä lämppärit tehtiin levynä kokonaan oikeaa neuloen. Onnistuu väsyneenä ja silloinkin, kun mikään ei oikein nappaa. Ei tarvitse nimittäin ajatella mitään sitten vähääkään. :) Alkuperäinen ohje on Dropsilta. Virittelin sitä kuitenkin hiukan, esim. nuo sormien paikat on tehty pienillä pistoilla. 


Kämmenselkä huusi jotain kuviota. Siitä piti tulla omenakuvio, mutta tulikin mikälie syherö. :)
Kaikessa yksinkertaisuudessaan nämä kyllä menevät varmasti käyttöön, sillä näitä raaskii pitää, eikä nämä nyt niiiiiin kamalat ole. :)


Lanka: Novita Nalle kukkaketo vaaleanvihreä (825) n. 50g
Puikot: 3,5mm