perjantai 19. helmikuuta 2010

Kiilapeukalo by anoppi and me


Yritin viime viikolla etsiä googlella selkeää peruskiilapeukalon ohjetta ilman kirjoneuletta, kohokuviota tai muuta vastaavaa, mutta sellaista ei löytynyt ainakaan hakusanoilla "kiilapeukalo", "kiilapeukalon ohje" tai "miten tehdään kiilapeukalo". Joten eikös se tarkoita että ohjeet tehdään sitten itse?! Ei auttanut muu kuin kilauttaa anopille ja anopin  neuvot olivat seuraavanlaiset:

Aika isot lapaset ja kiilapeukalo
(isot naisten tai pienet miesten)

1. Luo 12 s per puikko, resori 1 o 1 n noin 8cm.

2. 4 krs sileää neuletta.

3. Aloita lisäykset peukaloa varten: Neulo 1. puikolla 8 s o ja lisää 9. ja 11. silmukoiden kohdalla yhteensä 2 s neulomalla ensin oikein silmukka kerrosta alempaa ja sitten silmukka o neulottavalta kerrokselta = 14 s 1. puikolla.



 
4. Neulo 2 krs o ilman lisäyksiä.

5. Neulo 1. puikolla 8 s oikein, lisää 9. ja 13. silmukan kohdalla yhteensä 2 silmukkaa kuten kohdassa 3. = 16 s 1. puikolla.



 

6. Neulo aina lisäysten välissä 2 krs oikein ja toista lisäykset aina 1. puikon 9. ja toiseksi viimeisen silmukan kohdalla. Jatka kunnes olet lisännyt 8 kertaa eli 16 s = 28 s 1. puikolla.





 

7. Poimi peukalokiilan 19 silmukkaa langalle odottamaan.

8. Luo 1. puikon 8 silmukan perään 3 silmukkaa kiertäen lanka puikolle.
9. Neulo 1. puikon viimeinen silmukka luotujen silmukoiden perään = 12 s 1. puikolla.



 
10. Neulo lapanen loppuun. Aloita kärkikavennukset, kun lapasen pituus on noin 22cm. Kavenna neulomalla kunkin puikon 5. ja 6. sekä 11. ja 12. s oikein yhteen. Neulo 4 krs o. Neulo kunkin puikon 4. ja 5. sekä 9. ja 10. s oikein yhteen. Neulo 3 krs o. Neulo kunkin puikon 3. ja 4. sekä 7. ja 8. s oikein yhteen. Neulo 2 krs o. Neulo kunkin puikon 2. ja 3. sekä 5. ja 6. s oikein yhteen. Neulo 1 krs o. Neulo kunkin puikon 1. ja 2. sekä 3. ja 4. s oikein yhteen = 2 s per puikko. Katkaise lanka ja vedä jäljellä olevien 8 s läpi.



 

11. Poimi langalla odottavat 19 s puikolle. Poimi kiertäen luoduista silmukoista 2 sekä kiertäen luotujen ja langalla odottaneiden välistä 1 kummaltakin puolelta kiertäen yhteensä kolmelle puikolle = 23 s peukaloa varten.



 

12. Neulo peukalo (huom! vain 3-4cm) aloittaen peukalon ja etusormen välisestä kohdasta. 1. puikolle 8 s, 2. puikolle 7 s ja 3. puikolle 8 s.


 

13. Peukalon kärkikavennus: Neulo 1. ja 3. puikon kaksi viimeistä silmukkaa o yhteen = 21 s
14. Neulo jokaisen puikon kaksi viimeistä silmukkaa joka kierroksella o yhteen, kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka ja vedä jäljellä olevien silmukoiden läpi.
15. Päättele langat lapasen sisäpuolelle ja avot! Lapanen kiilapeukalolla on valmis.


Olisi mukavaa, jos kertoisit, mikäli tästä ohjeesta on Sinulle hyötyä. :) Ja muutkin kommentit ja parannusehdotukset ovat erittäin tervetulleita.


7 kommenttia:

  1. kiitos että olet laittanut ohjeet tänne:Dtarvitsen niitä koulussa tekemääni lapaseen jota ajattelin tehdä nyt syyslomalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, anopin kiilapeukalon ohjeesta. se tuli tarpeeseen, sillä en ole mikään lapasten kutoja ja kouluaikaiset tiedot ei ole muistissa. Käsityö lehdistä on todella kurja ruveta etsiin juuri tiettyä asiaa. Jäin kaipaamaan vain puikkokokoa, olisi ollut helpompi ohjetta soveltaa omaan työhön. Minun työni on ohuesta langasta ja puikot 2,5-3.

    terveiset, tornio

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi ja kiva, että ohjeesta on ollut hyötyä! :) Tosiaan, puikkokoko puuttui. Tuosta on nyt jo vähän aikaa, mutta veikkaan että puikot on olleet 3 tai ehkä 3,5. Toivottavasti peukkusi onnistui ja lapasista tuli hienot1 :)

    VastaaPoista
  4. Hei, kiitos vain ohjeesta. Minäkin etsin peukalokiilan ohjetta netistä, mutta en löytänyt muuta kuin tämän, mutta tarpeeseen tuli. Tosi selkeet ohjeet olit laittanu. Sain tehtyä kans hyvin tällä ohjeella. Kiitos vielä!:)

    VastaaPoista
  5. Kiitos paljon tässä oli oikein selkeä ohje. Onnistui hyvin ja lapasista tuli oikein hienot. Harvoin saa jostain näin selkeitä ohjeita.

    VastaaPoista
  6. Mukavaa kun kuvissa näkyy sekin ettei kaikki ole ihan tasaista. Lohduttaa kun en itse pysty ihan sileää neulomaan.
    Rauha.

    VastaaPoista
  7. No nyt vasta hokasin! Hyvä ja selkee ohje, eikun hommiin!��

    VastaaPoista

Mukavaa, jos kommetoit. :) I'll be very happy if you leave a comment.